HANNU SILTALA Työelämän edunvalvoja ehdolla Järvenpään valtuustoon 2017

Kokoomus karenssilinjoilla - sairaana töihin

Viikko viikolta näyttää meno yltyvän työnantaja- ja oikeistopiireissä. Elinkeinoelämän keskusliitto EK luistaa raamisopimuksessa sovitusta kolmen päivän koulutusoikeuden toteuttamisesta. Seuraavaksi pienyrittäjät esittävät, että työsuhdeturva pitäisi irtisanomistilanteissa poistaa työntekijöiltä. '

 

Heti perään kokoomus jyrää puoluevaltuustossaan palkansaajaa kasvoille lyövän sairauslomakarenssiehdotuksen. Kokoomus paljasti todellisen työväen- ja palkansaajapuoluenahkansa, kun näin kuntavaalien alla teki puoluevaltuustossaan päätöksen siitä, että ensimmäinen sairauslomapäivä pitäisi olla palkaton ja seuraavat kaksi viikkoa sairautta pitäisi potea 80 prosentin korvauksella.

 

 EK:n herrat myhäilevät tyytyväisyyttä, kokoomus ei ole sittenkään unohtanut heitä. Kokoomus lähti porkkanan sijaan keppilinjalle. Näyttää siltä, että kokoomuslaisessa maailmassa työntekijöitä pidetään laiskoina ja sairausloman varjolla työstään pinnaavina. Maailmankuva se on tuokin, mutta nykytietämyksen ja kokemuksen näkökulmasta muinainen. Pitäisikö ihmisiä rangaista siitä, että sairastuvat. Usein sairastumiset johtuvat työpaikan huonoista oloista, heikosta ja alistavasta esimiestoiminnasta, työn rasittavuudesta ym. Karenssillako ja pienemmillä korvauksilla näitä asioita laitetaan kuntoon.

 

Haluaako kokoomus, että ihmiset tulevat sairaina ja mahdollisesti tarttuvia tauteja levittävänä töihin? Mihin on hävinnyt korkeasti koulutettujen kokoomuslaisten työelämätietous vai herättääkö lähestyvät kuntavaalit primitiivisen oikeistoporvarin syvimmät ja vastenmielisimmät tunnot työläisiä kohtaan. Pelko suurimman puolueen aseman menettämisestä pelottaa. Täytyy ihmetellä, jos joku vielä näin kovien oikeistoryöpytysten alla kuvittelee, että ammattiliittoja ei tarvita. Pinnan alla kuohuu sen verran kovaa työtä tekevien asemaa heikentävää toimijaa ja ajatusten aurajokea, että Suomi olisi muutamassa viikossa kivikaudessa työntekijöiden oikeuksien kanssa, jos ammattiliittoja ja työväenpuolueita ei olisi.

 

Hannu Siltala kehittämispäällikkö

kuntavaaliehdokas Järvenpäästä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

kati sinenmaa

Voisitko kertoa lukijoille, millainen tauti on muutaman päivän tauti -- muukin kuin krapula tai kimppakiva?

työpaikkaKokemuksesta tiedän, että nykyään erittäin monet jäävät päivän parin vapaalle ja syyksi he ilmoittavat, että nyt tuntuu, että olisi tulossa flunssa. Ja sitten ilmestyvät päivän parin päästä taas. Ja samat tuntemukset pari kolme kertaa kuussa...?

On se ihme, että nykyään flunssa kestää vain päivän pari, -- kunhan vaan työnantaja maksaa täyden palkan kimppakivasta.

Tiesittekö, että jos henkilöllä on aito flunssa, niin hän on jo ehtinyt levittämään sitä siinä vaiheessa, kun se tuntuu -- mutta semmonen tauti ei leviä pisaratartuntana, joka "paranee" päivässä! Mutta semmonen tauti leviää maan tapana kuin rutto!

Käyttäjän JarnoPelkonen1 kuva
Jarno Pelkonen

Kokoomus ajattelee hyvin yksinkertaisesti ja niputtaa kaikki samaan "läjään".
Joko sosiaaliturvaa pitäisi leikata tai palkkoja.

Toimituksen poiminnat