HANNU SILTALA Työelämän edunvalvoja ehdolla Järvenpään valtuustoon 2017

Lisää reusursseja kunnille ennaltaehkäisevään työhön

Kyllä sisäministeri Holmlundin olisi tehtävä selvä johtopäätös epäonnistumisestaan tehtävässään ja erota. Alan vaihtoa suosittelen myös poliisille, jolla ei ollut sen verran ymmärrystä, että olisi ottanut luvat ja aseen pois Saarelta. Olisihan Saari voinut valittaa virkamiehen menettelystä, mutta aikaa olisi saatu lisää selvittää Saaren taustoja.

Jos aseenkantoluvan hakija kuuluu esimerkiksi ns. ihmisvihaajiin tai vastaaviin luulisi hälytyskellojen soivan, että sellaiselle ihmiselle ei voi myöntää aseenkantolupaa. Minusta on turha selitellä resurssien niukkuudella. Vieköön aikaa sitten vaikka vuoden odotella luvan saamista, kunhan taustat tulee kunnolla selvitettyä, odottakoot lupahakemusjonossa.

Kyllä sitä paljon tärkeämmissäkin asioissa ihmiset joutuvat joskus vuosikausiakin jonottamaan, esimerkiksi joihinkin leikkauksiin pääsyissä. Kannattaisi katsoa edes nettihaulla, mitä tietoa hakijoista löytyy, tätähän tekevät varmasti monet työnantajatkin selvittäessään työnhakijoiden taustoja. Jos jotain hälyttävää luvan hakijan taustoissa löytyy, ei lupaa pitäisi missään nimessä myöntää.

Se on varmaa, että ei vastaavia tapauksia saada maailmasta loppumaan pelkästään aseenkantolupia kiristämällä tai kieltämällä laillisia aseita. Pimeiltä markkinoilta varmasti asetta haluava ennemmin tai myöhemmin saa sellaisen hankituksi.

Nyt on viimeistään herättävä lisäresurssien suuntaamiseen koulujen terveydenhuoltoon ja koulupsykologien palkkaamiseksi. On rakennettava sellaiset verkostot ja hälytysjärjestelmät, joilla tunnistetaan syrjäytyneet ja kuoreensa vetäytyneet tai epänormaalisti esimerkiksi väkivaltaa aseita ym. ihannoivat nuoret.

Mitä hallitus tekee vai tekeekö mitään. Verojen vähennyksiä kyllä sorvaillaan mutta ei anneta riittävästi resursseja tällaisten murhenäytelmien ennaltaehkäisyyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Upphew (nimimerkki)

"Alan vaihtoa suosittelen myös poliisille, jolla ei ollut sen verran ymmärrystä, että olisi ottanut luvat ja aseen pois Saarelta."

Ihmisvihausvideot ja -kuvat julkaistiin vasta poliisin haastattelun jälkeen. Miten poliisi olisi voinut ottaa ne huomioon, kun ei tiennyt niistä?

"Kyllä sitä paljon tärkeämmissäkin asioissa ihmiset joutuvat joskus vuosikausiakin jonottamaan, esimerkiksi joihinkin leikkauksiin pääsyissä."

Ei kaikkea tarvitse tehdä heikoimman tai huonoimman mukaan. Voisi ennemmin pyrkiä kaikessa siihen parempaan. Hoitojonot asejonojen mittaisiksi, poliisit tekemät virheet yhtä vähäisiksi kuin poliitikkojen tekemät.

Käyttäjän hannusiltala kuva
Hannu Siltala

Lehdon Sepolle vastauksena ilmeisesti retoriseen kysymykseesi, pitäisikö autoilevilta ihmisvihaajilta ottaa pois ajokortti, niin otetetaan vaan pois, jos ne ovat niitä holtittomia muista piittaamattomia ylinopeuden ajajia, keltaisista viivoista välttämättömiä, suojatien eteen pysäköityjen auojen ohi pysyähtymättä ajavia jne. Pois vaan kortti ja asennekasvatukseen.

Mitä Upphewin kommenttiin, niin kyllä poliiseilla pitäisi olla sen verran nettiosaamista, että osaa hakea netissä vähänkin epäilyttävissä tapauksissa tietoa ihmisen tekemisistä. Poliisin ei pidä pelätä tällaisissa asioissa kuten aselupien myöntämisessä virkavirhettä, jos joku vinksahtanut asefriikki ei saa heti lupaa välittömästi. Kyllä valitusprosessi aikanaan, jos hakija sellaiseen ryhtyy, sitten aikanaan ratakaisee olivatko perusteet evätä lupa riitävä.

Toimituksen poiminnat