HANNU SILTALA Työelämän edunvalvoja ehdolla Järvenpään valtuustoon 2017

Järvenpään valtapuolueet Demarit ja Kokoomus jyräsivät kaupunginhallituksessa Vasemmistoliiton esityksen terveydenhuollon ja hammashuollon maksujen korotuksista pidättäytymiseen

Järvenpään kaupunginhallituksessa käsiteltiin maanantaina 22.9.2008 Järvenpään Vasemmistoliiton 19.5.2008 tekemää valtuustoaloitetta, jossa esitettiin pidättäytymistä terveydenhuollon ja hammashuollon maksujen korottamisesta. Valtapuolueet Kokoomus ja Demarit mukanaan Vihreiden ja Keskustan edustajat jyräsivät Järvenpään Vasemmistoliiton aloitteen kaupunginhallituksessa ääni 8-3. Esitin valtuustoaloitteen hyväksymistä ja aloitteen palauttamista uudelleen valmisteluun sosiaali- ja terveyslautakuntaan niin, että jo korotetuista maksuista luovutaan sekä maksuista luopumisen ottamista huomioon laadittaessa ensi vuoden talousarvioita. Taakseni tulivat ainoastaan sitoutumattomien 2000+ edustajat Elisa Hyytiäinen ja Sirpa Lauramaa. Aloitteen hylkäämisen puolesta äänestivät mm. vihreiden Tiina Liimatainen, Kokoomuksen Ismo Nöjd, Helinä Perttu, Jukka Ahomäki Demareiden Hannele Olli, Pentti Virtanen ja Reino Taurovaara sekä Keskustan Tomi Passi.
Kaupunginhallitus lähetti aloitteen lautakuntakäsittelyyn 26.5.2008.  Aloite oli vasta 10.9.2008 sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Lautakunta ei valmistelulausunnossaan puoltanut aloitetta vaikka myönsikin palvelumaksujen korotusten olevan merkittävät. Lautakunnassa vain kommunistien Veikko Laine oli esittänyt, että maksujen korotukset lisäävät epätasa-arvoa ja että lausuntoa tulisi tältä osin muuttaa. Laine ei saanut kannatusta esitykselleen.
 

Olin itse valmistelemassa Vasemmistoliiton aloitetta ja yksi sen allekirjoittajista. Valtuustoryhmäämme kuuluvien valtuutettujen Salli Kivimäen ja varavaltuutettu Oula Hyrskeen  lisäksi aloitteen allekirjoitti 13 muuta valtuutettua eri ryhmistä, lukuun ottamatta Kokoomusta ja Keskustaa ja suurinta osaa Demareita. Eduskunta oli 16.5.2008 päättänyt, että kunnat voivat korotta terveydenhuollon palvelumaksuja 1.8.2008 alkaen. Päätös merkitsi keskimäärin 16.6 % korotuksia terveydenhuollon palvelumaksuihin. Korotusta vastaavalla osuudella valtio leikkaa valtionosuuksiaan kunnilta, joten käytännössä kuntatalous ei hyödy korotuksista mitään. Korotukset ovat suuri tulojen siirto kunnilta valtion kassaan. Kunnat pantiin taas maksumiehiksi. Olihan tälläkin päätöksellä vapautettavissa rahaa hallituksen lupaamiin hyvätuloisia suosiviin veron alennuksiin.
 

Järvenpäässä valtuustoaloitteen käsittelyn tekee kummalliseksi se, että valtuustoaloitetta ei käsitelty sosiaali- ja terveyslautakunnassa samaan aikaan, kun lautakunta päätti maksujen korotuksista 4.6.2008. Aikaa olisi varmasti ollut riittävästi ottaen huomioon sen, että maksujen korotuksia oli lautakuntakäsittelyä varten valmisteltu pikavauhtia. Siitä, mitä tämä viestittää asioiden valmistelusta Järvenpään hallinnossa, voi jokainen tehdä johtopäätökset.
 

Aloite tyrmättiin, mutta seuraavaksi se menee valtuustokäsittelyyn, jossa siitä taas joudutaan äänestämään. Epäilen, että asia muuttuisi valtuustossa, sen verran paljon painaa ryhmäkuri demarien riveissä, joissa uskollisia koko valtuustokauden ainuttakaan puheenvuoroa käyttämättömiä ryhmäpäätösnapinpainajia on useita. Kokoomuksen kylmän porvarilinjan voin ideologisista lähtökohdista ymmärtää, mutta en Järvenpään demarien, jotka näyttävät olevan eri rotua kuin esimerkiksi Keravan demarit, jota olivat kaatamassa Keravan vastaavien maksujen korotukset. Myös Vantaan Vantaalla Demarit vastustivat maksujen korotuksia. Vihreissä on muutaman viime kuukauden ajan valtuutettu Tiina Liimatainen johdonmukaisesti ollut Demarien ja Kokoomuksen linjoilla suhteessa omaan ryhmäänsä.  Ei voi kun arvailla, ennakoiko linjan muutos Liimataisen loikkaamista vihreistä Kokoomukseen tai Demareihin?
 

Samassa kaupunginhallituksen kokouksessa käsiteltiin myös Järvenpään eläkeläisyhdistysten neuvottelukunnan esitystä, jossa pyydettiin pelkän kansaneläkkeen varassa olevien vapauttamista terveyskeskus- ja muista palvelumaksuista. Sosiaali- ja terveyslautakunta ei ollut kokoukseen 10.9.2008 puoltanut esitystä. Esitin että esitys palautetaan uudelleen valmisteluun niin, että kansaneläkkeellä olevat vapautetaan terveyskeskuksen palvelumaksuista sekä selvitetään mahdollisuudet muista palvelumaksuista luopumiseen. Asiasta jouduttiin äänestämään. Valta-akseli piti taas. Palautusesitykseni kaatui äänestyksessä tällä kertaa äänin 7-4. Sillä poikkeuksella tällä kertaa Keskustan Tomi Passi tuli Hyytiäisen ja Lauramaan lisäksi taakseni.
 

Nämä kaksi tapausta ovat tyypillinen esimerkki, miten äänestykset Järvenpään kaupunginhallituksessa ja valtuustossa usein menevät, kun on kyse kaikkein heikompiosaisten asemaan liittyvien asioiden kohentamisesta. Demokratia tietysti on puhunut, siitä ei käy kiistäminen. Näissä kuntavaaleissa on mahdollisuus muuttaa demokratian suuntaa ja painopistettä kylmästä ja laskelmoidusta politiikasta muutama aste vasemmalle, kohti inhimillisempää Järvenpäätä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Olisi todella mielenkiintoista kuulla, mitä VASEMMISTOLIITON KUNNALLISPOLIITIKKONA vastaisivat näihin kysymyksiin?

Mitä vastaat Johannan esittämään ongelmaan: Ongelma siis on: kun ei ole rahaa. Ja kysymys: mistä sitä rahaa saadaan > miten saada lisää verotuloja (tai muita tuloja) > miten saada ihmiset kortistosta veronmaksajiksi (työttömyyskoulutus ei lisää verotuloja vaikka putsaa tilastoja kortistosta koulutukseen).

Käyttäjän hannusiltala kuva
Hannu Siltala

Ainakin Järvenpäässä rahaa voidaan saada sillä, että Järvenpään veltelä ja paikoilleen pysähtynyt maapolitiikka saadaa kuntoon. Maata olisi, mutta yksityiset maanomistajat panttaavat sitä maanhinnan kohoamisen toiveissa. Porvaripuolueet Kokoomus ja Keskusta ovat jämähtäneet suojaamaan muutamia harvoja maanomistajia ja heidän hintaodotuksiaa sen sijaan, että laitettaisiin vauhtia rattaisiin ja ryhdyttäisiin lunastaamaan maita kohtuulliseen alueen käypään hintaan jos mikään muu ei auta.

Toinen keino on korottaa veroja Järvenpäässä, jossa on veroäyriä pidetty keinotekoisen alhaalla suhteessa tuotettavaan palvelutasoon. Tässä pari esimerkkiä Järvenpäästä.

Toimituksen poiminnat